Nieuwsbrief jan 2015

              Ledenbrief januari 2015

 

Beste leden van de NLGO,

Bij deze willen wij u informeren over enkele activiteiten van de vereniging. We gaan dit jaar een aantal excursies organiseren samen met het IVN. De eerste vindt plaats in februari. Ook in Februari organiseren we een lezing. In maart houden wij onze jaarvergadering.

Zie verdere informatie hieronder.

 

 

Op zaterdag 7 februari 2015 organiseert de NLGO samen met IVN

Goeree-Overflakkee een excursie naar de strandhaak van de Kwade Hoek onder leiding van Jan Baks. Dit gebied is alleen buiten het broedseizoen te bezoeken en in de winter is de kans groot dat er vele vogels bivakkeren. Dat belooft dus een mooie wandeling te worden.

 

Laarzen zijn zeer aanbevolen, omdat het water in de Kwade Hoek rondom deze tijd hoog kan staan, evenals warme en winddichte kleding. We starten om 10.00 uur op de parkeerplaats van de Kwade Hoek aan de Oostdijkseweg te Goedereede. De wandeling zal tot ongeveer 12.30 uur duren. Als jullie zelf koffie of thee meenemen, dan zorgen wij voor iets lekkers erbij. En vergeet de verrekijker niet! Voor de wandeling is een redelijke conditie wel gewenst.

 

Graag vooraf opgeven bij Anne Marijke Elema via amelema@hetnet.nl of 0187-486945.

Op donderdag 12 februari organiseert de NLGO een lezing getiteld:

Verleden, heden en toekomst van de Zuidwestelijke Delta.

 

Zeehonden in de Oosterschelde foto Nationaal Park Oosterschelde

 

Spreker: Bjorn van de Boom, medewerker van Natuurmonumenten.

Aanvang 20.00 uur in het Diekhuus, Beneden Zandpad 7 te Middelharnis. Toegang voor leden is gratis, niet leden betalen 3 euro.

Zaal open vanaf 19.30 uur, koffie is te koop in de foyer.

 

Voor de aanleg van de Deltawerken was de Zeeuwse en Zuid-Hollandse delta een van de meest soortenrijke delta’s van de wereld: maar liefst drie rivieren (De Rijn, de Maas en de Schelde) stroomden hier vrijelijk in zee in een wereld van geleidelijke overgangen-van droog naar nat en van zoet naar zout. Met de aanleg van de deltawerken heeft Nederland de veiligste delta van de wereld gerealiseerd, maar de deltawerken hebben ook een schaduwzijde: door de Haringvlietsluizen worden vissen ernstig gehinderd om de Rijn en de Maas op te zwemmen, de waterkwaliteit in de Grevelingen en het Krammer-Volkerak staat onder druk, de zandplaten in de Oosterschelde verdwijnen onder water.

Momenteel spelen er voor al deze Deltawateren beleidsontwikkelingen waarbij overheden, natuurorganisaties en onderzoekers bekijken of deze negatieve ontwikkelingen van de delta verminderd kunnen worden. Ook Natuurmonumenten is actief om deze unieke deltanatuur te behouden en te herstellen. Deze avond staat dan ook in het teken van het verleden, het heden en de toekomst van de Zuidwestelijke delta; in hoeverre kunnen we de ecologische veerkracht van onze delta weer herstellen.

 

Onze jaarvergadering is op Donderdag 26 maart in het Diekhuus in Middelharnis

Jos Hendriks geeft dan een presentatie:

‘’Natuurbescherming op Goeree-Overflakkee.’’

 

De uitnodiging volgt later.

 

Kijk ook eens op onze website.

Hebt u belangstelling voor het aantal vogels wat gezien en geteld wordt op ons eiland?

De laatste telgegevens kunt u vinden op www.nlgo.nl