Nieuwsbrief september 2017

Stop villapark 'Brouwerseiland': de laatste kans!

 

Ondanks enorm maatschappelijk protest heeft de gemeente Schouwen-Duivenland ‘ja’ gezegd voor de aanleg van het villapark Brouwerseiland aan de Zeeuwse Brouwersdam. Onbegrijpelijk, want het villapark zal de horizon gaan domineren. Natuur gaat verloren, een internationale surfspot is in het geding èn het belemmert de publieke toegang van het gebied. Daarom stappen wij naar de rechter, want alleen die kan de bouw nog stoppen. Jouw financiële steun is daarvoor hard nodig!

Onze kansen in de rechtbank schatten wij hoog in. De bouw van villapark Brouwerseiland past namelijk niet in Nederlandse èn Europese natuurwetgeving. Maar procederen kost veel geld. Help jij met een donatie de strijd voor het behoud van het mooie Zeeuwse kustlandschap en een open Brouwersdam?

 

Je kunt meteen naar https://www.voorjebuurt.nl/campaigns/stop-brouwerseiland/ voor het hele verhaal en het geven van een donatie of lees eerst de informatie hieronder!

 

Van onschatbare waarde

Ons Zeeuwse landschap met kust, eilanden en dammen zijn van onschatbare waarde voor heel veel Zeeuwen, surfers, toeristen en dagjesmensen. De weidsheid, schoonheid en openheid trekt duizenden mensen uit heel Nederland en ver daarbuiten. De Brouwersdam is een internationaal geliefde surfplek waar er geen gelijke van is. Op de Brouwersdam kan iedereen jaarrond genieten. Daarnaast is de Grevelingen een uniek leefgebied voor vogels en waterplanten- en dieren.

 

Het probleem

De aantrekkingskracht van de Brouwersdam en het omliggende natuurgebied wordt bedreigd door de aanleg van een omvangrijk villapark Brouwerseiland. Een park met 325 vakantievilla’s, een jachthaven voor 350 ligplaatsen, horeca en winkels. De aanleg heeft gevolgen voor de weidsheid en openheid van de Brouwersdam en  de Grevelingen. De beleving van de historische Brouwersdam met al zijn openheid en vergezichten gaat voor altijd verloren. Veel gebouwen worden hoger dan de dam zelf en er komt een geluidswal van 1300 meter lang. Brouwerseiland zal de horizon gaan domineren. Natuur gaat verloren, het landschap wordt bedreigd, een internationale surfspot is in het geding èn het belemmert de publieke toegang van het gebied: niet iedereen kan meer genieten van de Brouwersdam.

Onze strijd gaat door

Wij laten het er niet bij zitten. De natuur- en milieuorganisaties gaan naar de Raad van State tegen de afgegeven vergunning Wet Natuurbescherming, het vastgestelde bestemmingsplan en misschien tegen de Waterwetvergunning. Dat doen we namens duizenden bezorgde kustbeschermers. De petitionaris ‘Stop Brouwerseiland’ en surfers starten een afzonderlijke procedure. Gezamenlijk schatten we in dat op deze manier onze kansen op succes om Brouwerseiland te stoppen het hoogst is.

 

Wat vragen we je?

1. Het project staat op https://www.voorjebuurt.nl/campaigns/stop-brouwerseiland/ waar je al vanaf € 5,- kunt bijdragen. Het doneren gaat via iDeal en is helemaal veilig.

2. En stuur de oproep ook door naar vrienden, buren, collega’s en familie. Alle beetjes helpen echt!

 

Alvast hartelijk dank!

Jan Baks Voorzitter       Ed van Wijk Secretaris